Soarele: Prieten sau Dusman?

In cautarea mea de a intelege cum ne afecteaza soarele si ce putem face pentru a ne proteja, am intalnit cateva articole informative, pe care treptat doresc sa le impart cu voi. 
Pentru ca sunt multe lucruri de punctat vom dezbate subiectul "soarele si protectia solara" in mai multe postari. Azi vom discuta despre cum ne afecteaza soarele.


Razele soarelui au un efect profund asupra pielii cauzand imbatranirea prematura, aparitia cancerului si modificari pigmentare. Soarele emite radiatii pe trei lungimi de unda: UVA, UVB, si UVC. Stratul de ozon blocheaza patrunderea in atmosfera a radiatiilor UV in proportie de 97-99%. Singurele raze ultraviolete care ating suprafata Pamantului in proportie de 98.7% sunt razele UVA. Sa le luam pe rand:

1. Razele UVC 
  • sunt aproape in intregime absorbite de stratul de ozon si nu afecteaza pielea.
2. Razele UVB 
  • afecteaza stratul superior al pielii, epiderma si provoca arsuri ("B" este prescurtare pentru "burn"),
  • sunt foarte intense in intervalul orar 10:00 - 14:00 si in lunile de vara cand soarele lumineaza puternic.
3. Razele UVA 
  • patrund mai adanc in piele si actioneaza mai eficient,
  • intensitatea lor este constanta, fara variatii pe parcursul zilei sau al anului,
  • sunt responsabile pentru 90% dintre semnele de imbatranire prematura ("A" este prescurtare pentru "aging" ),
  • sunt singurele care pot patrunde prin sticla (fie cea a parbrizului masinii, a ferestrei de la birou sau a locuintei).


Efectele radiatiilor UV pot sa se manifeste chiar si in urma unor expuneri scurte, dar repetate, la radiatiile ultraviolete. Doze zilnice mici de radiatii UVA pot cauza ingrosarea stratului batatorit si a intregii epiderme, precum si degenerarea fibrelor de colagen si de elastina.

Expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete cauzeaza modificari ale pielii - unele dintre ele fiind vizibile foarte repede. Pielea se usuca si are o tentă de gri, apar mici riduri si numeroare striatii. In plus, pielea devine mult mai predispusa la teleangiectazie (vase capilare dilatate, cunoscute popular sub numele "vene de paianjen") si la o pigmentare neuniforma - pistrui inchisi la culoare şi melanoderma. Vasele de sange din piele care sunt afectate de lumina soarelui se dilata si se incruciseaza. Frecvent apare şi extravazarea. Capacitatea pielii de a vindeca ranile se deteriorează. Ea devine mai fragila ai mai sensibila.


Modificarile pielii induse de radiatiile ultraviolete pot fi clasificate ca acute si cronice:




  • Modificarile acute: arsuri, bronz, pistrui (pete maronii de dimensiuni mici), alunite, fotodermatoze (afectiuni asociate cu suprasensibilitate la lumina);
  • Modificari cronice: lentigo (pete maronii de dimensiuni mici asemănătoare pistruilor, dar mai bine conturate), negi seboreici (leziuni convexe ale pielii), fotoimbatranirea pielii, modificari preneoplastice şi neoplastice ca urmare a deteriorarii ADN-ului.
  •  

     

    Fotoimbatranirea pielii

     

     

      Procesul cunoscut si ca imbatranire indusa extern sau fotodependenta, este opus procesului fiziologic asociat cu procesele de imbatranire genetica sau hormonala a pielii. La inceput, radiatiile UVB au fost privite ca fiind principala ei cauza, dar acum este de notorietate faptul ca ambele radiatii, UVA şi UVB, pot cauza modificari degenerative ale pielii, pot genera dezvoltarea cancerului şi pot avea un efect imunosupresiv, adica pot impiedica producerea anticorpilor si celulelor imune. Radiatiile UV au si un efect indirect asupra pielii pentru ca stimuleaza producerea radicalilor liberi – particule de oxigen foarte rapide. Ele deteriorează starea pielii si ii accelerează imbatranirea, printre altele printr-o activare excesiva a enzimelor, care deterioreaza fibrele de colagen si elastina ale tesuturilor conective responsabile de elasticitatea si supletea pielii.

      
     Efectele pe termen lung ale radiaţiilor UV se acumulează şi devin vizibile doar după mulţi ani. Cu timpul, pielea se ingroasa si se aspreste, isi pierde elasticitatea si este brazdata de riduri si striatii adanci sau afectata de hiperpigmentare şi depigmentare. In plus, pielea isi pierde supletea, devine uscata şi vasele ei capilare se dilată (teleangiectazie). Pielea se regenerează lent, iar capacitatea ei de a vindeca rănile se deteriorează. 


      Crearea radicalilor liberi

     

     

     Radiaţiile UV sunt unul dintre principalii creatori ai radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile de oxigen care au un singur electron în loc de doi. Pentru ca electronii se gasesc in pereche, molecula poate "inghiti" alte molecule pentru a compensa lipsa celuilalt electron. Atunci cand a doua molecula isi pierde electronul in favoarea primei, trebuie la randul ei sa gasească un alt electron, iar procesul se repeta. Acest proces poate afecta functionarea celulei şi altera materialul genetic.
     Radicalii liberi, fiind molecule foarte reactive, pot cauza deteriorarea celulei si accelera procesul de imbatranire. Ei pot afecta colagenul şi elastina pielii, cauzand riduri şi pungi. Se crede că ei sunt responsabili şi de mutaţiile ADN-ului care conduc la cancerul de piele.


    Va urma...


     Retineti! Modificarile aparute dupa expunerea la soare pot fi dificil de recunoscut. Din acest motiv este necesara consultarea unui dermatolog cu privire la senmele din nastere si modificarile care apar mai tarziu pe durata vietii. Unele modificari sunt foarte periculoare - ex. simptome atipice care pot sa se transforme in melanom malign.

     

    Surse: gosunsmart, solecrin, dermtv, netmedic, dermatology.about, wikipedia

    7 comentarii:

    1. foarte interesant articolul si-mi place cum l-ai structurat.

      RăspundețiȘtergere
    2. uite ca am invatat ceva interesant astazi:)

      RăspundețiȘtergere
    3. Si eu tocmai mi-am facut un abonament la solar...
      :)))

      RăspundețiȘtergere
    4. @Ema Stil, Brasov: Daca nu poti renunta la solar nu uita ca inainte sa aplici o crema cu factor de protectie si intotdeauna sa porti ochelarii cu filtre UVB si UVA.

      RăspundețiȘtergere
    5. Superb articolul :). Am avut si eu prin clasa a 12-a o criza adolescentina in care mergeam la solar, dar am renuntat repede...si acum imi place sa fiu asa mai alba, mi se pare mai natural si cred eu ca par mai sanatoasa si mai tanara asa. Aaaaa plus bani economisiti si daca mi-e chiar urgent sa par bronzata, cu un autobronzant scap urgent de problema.

      RăspundețiȘtergere
    6. f interesant articolul....stiam ca soarele face f mult rau si nu-mi mai doresc demult sa fiu bronzata......acuma ma dau cu tone de creme cu SPF

      RăspundețiȘtergere
    7. :)) imi pare rau ca eu nu am reusit sa explic atat de bine...imi place foarte mult si cred ca am inteles si eu mai bine acum in limba romana cum se numesc anumite chestii :)
      nu cunosc bine terminii deci m-am bucurat mult sa gasesc acest articol atat de bine explicat si pe intelesul tuturor....puuuup
      si merg sa mai citesc si altceva....apropo pozele cu casa lui G Paltrow sunt supeeeer...sunt invidioasa pe ea...si eu as vrea asa un apartament...dar mai intai trebuie sa devin o actrita faimoasa :)))
      http://www.youtube.com/user/makeupveroefalso

      RăspundețiȘtergere